divendres, 27 de març del 2015

Ba-callà... i no va dir res.

Tendre, saborós, sucós, equilibrat ... exquisit. 

Bacallà; el tresor de l´atlàntic. 

El bacallà comú, bacallà de l'Atlàntic o bacallà de Noruega (Bacallà) és una de les prop de 60 espècies d'una mateixa família de peixos migratoris. Viu en mars freds del nord. En general el bacallà és de mida petita, encara que alguns exemplars poden arribar a assolir els cent quilograms de pes amb una grandària de fins a gairebé dos metres. S'alimenta d'altres peixos més petits, com l'arengada. 

El bacallà en salaó és una forma processada de bacallà que consisteix a practicar-li la dessecació mitjançant sal (salaó). Aquesta presentació fa que es pugui conservar en un lloc sec durant diversos mesos. 

Altres espècies comestibles similars inclouen l'abadejo, el bacallà del Pacífic i el eglefino.El bacallà pot consumir congelat o sec, és habitual la salaó per a la seva conserva en sec. Aquest últim va permetre durant segles a nombroses poblacions continentals europees disposar de reserves proteíniques. De fet, molts dels viatges dels navegants ibèrics no haurien estat possibles sense comptar amb aquest producte. 

Hi ha nombrosíssimes receptes per cuinar el bacallà, agrupant-se en cinc grans famílies culinàries: cru (esqueixadas, sushis), rostit (à brasa), amb salsa (a la biscaïna o gratinat amb allioli, un del nostre plats estrella), amb oli (confitat ), amb crema de llet o mantega (com nates, conventual) i dolç (a la mel). 

De qualsevol forma sempre ressaltant la seva qualitat i esquisitez en el gust.

Bon profit i... ens veiem a taula!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada