dilluns, 13 de maig del 2013

La Màgia del Cava

Cada vi neix on les condicions li són més propícies i poc hi ha de casualitat en això. La terra, les plantes, sòl i clima es conjuguen en cada regió per donar el seu millor fruit. Conèixer la terra d'origen és l'inici del respecte al vi i el punt de partida de la seva grandesa. A partir d'aquí, la sàvia mà de l'home formularà la simbiosi dels vins base del cava: és el savi moment "cupatge".

Per aconseguir que un vi es converteixi en escumós, cal partir de l'elaboració d'un vi tranquil que es converteix així en el vi base. En el cas del cava, tradicionalment és el vi de tres varietats blanques típiques del Penedès: Macabeu, Xarel • lo i Parellada.Ells són el vi base tradicional del cava i es barrejaran en sàvies proporcions per aconseguir la seva transformació en escumós.Una temperatura de 16 a 17 º és essencial en el procés de vinificació per que permet una fermentació lenta que preservi les aromes i les qualitats del raïm veremat en les millors condicions. Si es deixa fermentar amb calor i sense control, es perdran totes les bones propietats del raïm. Aconseguits els vins base, arriba el moment de la seva unió: és el que s'anomena "cupatge".

El nostre vi blanc jove, elaborats amb el raïm Macabeu, Xarel • lo i Parellada, de SuaBe color i gairebé imperceptible grandesa, es transformaran en les mans expertes de l'enòleg, tractant d'unir la proporció exacta exacta de cada vi base perquè es transformi en l'escumós que desitgem. L'enòleg recorda cada vi base que s'ha provat en la seva vida, recorda el seu comportameinto, la seva vida i el seu camí. El decidirà la proporció en què cada un d'aquests vins s'uniran en un de sol per fer com un tot una segona fermentació en la mateixa ampolla que després de mesos i mesos de criança, arribarà a la nostra taula i copa.

Aquesta segona fermentació es fa en els subterránesos del celler, romandrà a les fosques ia baixa temperatura. El procés és lent, a l'interior de l'ampolla, on es produeix la metamorfosi d'un vi tranquil en escumós mitjançant l'addició de llevats.
La decisió del "cupatge" és la que ens brinda molts mesos i anys mes tard, el deliciós plaer de gaudir d'un vi únic al món.

Del cor del Penedès ha nascut i crescut un dels nostres tesosros mes preuats: el Cava.

Salut!! I ens veiem a taula!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada