dimecres, 15 d’agost del 2012


Alguns dels nostres tresors.

Com ja hem parlat en alguna ocasió Sitges, a part de gaudir de un important i destacable patrimoni gastronòmic, també pot presumir de un extens patrimoni cultural, no tan sols del seu propi, si no que també del que l’envolta, com pot per exemple el palau Güell, una cas que sembla treta d’un conte i ubicada al costat de la muntanya.
Construït amb roques del Garraf, l’encàrrec original del industrial Eusebi Güell, va ser la d’un pavelló de cassa, encara que al final va acabar sent una gran bodega amb varis annexos. Va ser així com Antoni Gaudí, seguint l’encàrrec dels seu “mesenes”, al 1895 presentà els plànols del projecte a l’ajuntament de Sitges, sol·licitant el permís per a construir junt a la cassa del Garraf. Les obres van concloure a finals de 1900, i des de llavors es un dels complexos arquitectònics modernistes més important de la comarca. L’obra recorda a un estil medieval, i consta de bodega, residencia i capella. De composició orgànica, mur lateral i sostre es formen en un únic prisma triangular.
Dintre del complex es troba la antiga torre de vigilància del Garraf, del segle XV, que es una de les tantes fortificacions d’arquitectura defensiva que van ser construïdes al llarg del litoral català entre els segles XIII i XIV. Conserva un estil molt semblant de planta circular, sempre amb un ull d’abastament, a la presència de pirates que assolaven les costes.
Junt a la torre es troba la casa del Garraf, també d’origen medieval: la original va ser construïda al segle XIV, i la actual, adossada a la torre de defensa al segle XVI.
Sens dubte un lloc únic, amb encant i digne de conèixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada