dimecres, 15 de juny del 2011

Vi, creveza, sidra i ... txakoli.

El chacolí (txakoli, Txakolina o txakolina en euskera) és un vi blanc que es produeix principalment en el nord d'Espanya, destacant elpais Basc, amb produccions menors a Cantàbria i Burgos (Castella i Lleó), i fins i tot en alguns llocs de Xile.S'elabora a partir de raïms verds, el que provoca una certa acidesa. Les varietats conreades són la Hondarribi zuri, Hondarribi beltza (aquesta última molt menys estesa) i Munematsa (a Biscaia). Lleugerament carbonatat, amb una graduació alcohòlica d'uns 10,5 º -12 º vol. La major producció es centra en els cellers de les localitats costaneres de Guetaria i Zarautz, ambdues pertanyents a la Denominació d'Origen Getariako Txakolina.
Abans el chacolí era produït en masos o cases de camp de manera artesanal. Va ser objecte de comerç, almenys des de principis delsegle XVI a Guipúscoa, de quan data el primer document històric en què es fa referència al chacolí com a tal. Cap al segle XVII ja hi ha també refencias a Biscaia sobre el chacolí. A principis del segle XIX, si no abans, es pagaven delmes del chacolí des Biscaia al Comte de Montijo, donant lloc a diversos plets. Entrat el segle XIX també es tenen notícies del comerç de chacolí entre Biscaia i poblacions de Cantàbria com Colindres.
La producció és principalment de vi blanc, encara que en menor quantitat també es produeixen rosats i negres. El color del vi blanc és groc pàl lid, en nas denota intensos aromes a cítrics, herbes i flors, en boca és fresc, lleugerament àcid i fàcil de beure. Ha de servir fresc. Abans de consumir es abocada, com es fa amb la sidra natural actualment. Això és degut a que antigament no es filtrava ni clarificava.En els darrers anys diversos cellers han començat a estudiar i millorar la seva elaboració per aconseguir millor gust i aromes, obtenint vins amb un sabor molt satisfactori.
Al novembre de 2010 el Govern Basc va decidir començar a tramitar la sol licitud al Govern central perquè es protegeixi el chacolí com vi amb denominació exclusiva del País Basc. Aquest fet va desencadenar reivindicacions al municipi burgalès de Miranda d'Ebre, ja que la producció està documentada en aquesta zona des dels temps d'Alfons VI, des de fa més de deu segles, i la seua producció de 42.000 cantessis a l'any sota regnat de Felip II. Fins i tot en l'Exposició Vinícola Nacional va rebre menció especial per la seva qualitat.
La seva producció no és molt àmplia i és consumit principalment al País Basc, i Àlaba, Guipúscoa i Biscaia són el punt de paritda d'aquest ric vi. Encara que també és consumit en altres comunitats com La Rioja, Navarra, Cantàbria i nord de la província de Burgos, estenent a poc a poc a altres zones gràcies a la restauració.


Una cosa curiosa ...


El chacolí va ser fins al segle XIX un producte generalitzat en la vessant cantàbrica.A Cantàbria hi va haver grans produccions de chacolí esteses per gran part del territori, destacant en la zona de Trasmiera. Pobles com Colindres, Arnuero, Meruelo, Argoños i Noja van ser les principals zones de producció de chacolí i plantació de vinyes.La producció de Cantàbria fa segle i mig superava àmpliament la de les províncies basques. D'altra banda, el nord de la província de Burgos és també una zona productora de chacolí. Es tenen noticies de plantacions de vinyes en aquesta zona des de l'època romana. Tenint constància del cultiu de chacolí en els últims segles, en tota la meitat nord de la Bureba, a la Vall de Tobalina, en Les Caderechas, a la Vall de Mena i en Miranda i la seva alfoz. A Miranda d'Ebre la producció de chacolí va ser molt comú fins a la segona meitat del segle XX.Els cellers i tavernes d'aquesta ciutat on es produïa i venia prenien en si mateixes el nom de chacolís, en lloc de bars o tavernes. Fins a la dècada dels anys 1990, i encara que ja sense aquesta funció, pervivien a la ciutat diversos locals que encara els mirandeses recorden: Chacolí llimacs, Chacolí Chamorro, etc. En la verema de 2010 es van recollir en l'entorn de Miranda d'Ebre 1.000 quilos de raïm per a la producció d'aquests vins. 

A la Vall de Mena es produeix chacolí des de fa segles, però sense denominació d'origen. El 2010, la Diputació Provincial de Burgos va aprovar un projecte d'impuls a la producció de chacolí a la zona.


Salut i... ens veiem a taula!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada