dijous, 2 de juny del 2011

Terra de terres.

Catalunya és sinònim de tradicions, cultura, riquesa artística, riquesa literària, patriotisme, bellesa paisatgística, riquesa històrica, i. .. gastronòmica, molta riquesa gastronòmica. 
Mostra d'això sense cap dubte es reflecteix en la quantitat de productes catalans amb "Denominació d'Origen" que podem trobar al mercat: olis de Terra Alta o del Baix Ebre-Montsià, arròs del Delta de l'Ebre, el famós calçot de Valls, mantequiella de l'Alt Urgell i la Cerdanya, pomes de Girona, la patata de Prades, i un llarg etcètera que se'ns s'estendria moltíssim més si esmentéssim cadascuna de les denominacions d'origen vinícoles que exosto avui en dia. 

Les Denominacions d'Origen i les Indicacions Geogràfiques constitueixen el sistema utilitzat en el nostre país per al reconeixement d'una qualitat superior, ja que cada producte que avala eta insígnia posseeix característiques pròpies i diferencials, degudes al medi geogràfic en el qual es produeixen les matèries primeres,s'elaboren els productes, ia la influència d'un altre dels factors també més importants i influyantes: el factor humà. 

D'altra banda un dels productes més significatius i reconeguts de la nostra terra són els productes de xarcuteria catalans (carn de porc) són d'excel lent qualitat. 
Podem trobar entre aquests embotit cru per cuinar (fregit oa la brasa) com són les salsitxes i les botifarres (un dels plats més típics de la cuina catalana són les mongetes blanques amb botifarra). 
Els embotits secs com la llonganissa, el "fuet", el llom embotit. 
Una llarga sèrie d'embotits cuits com són la "botifarra de llengua", de fetge, d'ou, etc ... 
Els embotits semiconserves com la botifarra blanca (sense sang), o la botifarra negra (amb sang i amb o sense ceba). 

Altres elaborats que gaudeixen d'una merescuda fama són els següents: 
-El "xolís", un embotit curat, típic del Pirineu català elaborat amb les millors carns del porc: llom i pernil, amanit amb sal i pebre que actuen de conservants naturals. 
-La "secalloneta" és un embotit curat típic del Pirineu català elaborat amb les millors carns del porc: llom i pernil, amanit amb sal i pebre que actuen de conservants naturals. 
-El "pa de fetge" és el paté al forn, és la variant del Pirineu català del francès Paté de Campagne. Elaborat a base de carns de porc, fetge, papada, sal, pebre i vi bo.

Una cosa nostre, alguna cosa deliciós, productes artesans que continuen sent només d'algunes de les nostres joies gastronòmiques.

Bon Profit i... ens veiem a taula!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada