dilluns, 9 de maig del 2011

Una mica d'Beida: el Patxaran.

El patxaran es una beguda molt arrelada a la Comunitat Foral de Navarra, porta elaborant-se almenys des del segle XV, ja que existeix documentació que afirma que la reina Blanca I de Navarra ja el prenia per les seves propietats curatives quan va emmalaltir el 1441. Aquest licor, el contingut alcohòlic oscil·la entre 25 i 30 graus de volum, s'obté a partir de la maceració de enderinas, fruit de color negre-blavós del "enderino" i de sabor àcid-amarg, en aiguardent anisat.
En la nostra història més recent, el patxaran és un dels grans de les sobretaules en qualsevol menjar com cal. Fa trenta anys, quan el seu consum començava a despuntar, proliferaven empreses fora de territori navarrès que elaboraven, en la seva gran majoria, productes de baixa qualitat. A causa d'això, el 1988 va néixer, a fi d'evitar fraus, la Denominción Específica Patxaran Navarro. Gràcies a la seva industrialització ia un millor control, va augmentar la seva concumo i qualitat durant tot l'any, i no només limitant-se a la épcoca posterior a la recollida de la enderina.Tot i això, actualment segueix sense ser estrany que en demanar un patxaran en qualsevol reataurant, el cambrer dos ofereixi el de la casa, licors elaboradíssims en el propi establiment, i que eno sempre són molt de fiar.
La temperatura més recomanable per a degustar aquest licor oscil.la entre els 6 i 8 graus, si és possible sense gel, ja que aquest romepería tota la seva estructura i aroma, en copa de vidre fi per assaborir bé, i per descomptat ... en la millor companyia.
Bon profit i ... ens veiem a la taula!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada