dissabte, 21 de maig del 2011

Per gustos ... formatges.

Varietats en formes, gustos, textures, aromes ...
La veritat és que Espanya bé pot presumir de ser un suculent escenari d'un dels productes estrella derivats de la llet: el formatge. Protagonista tant en aperitius, entrants, plat principal o postres, aquest producte derivat de la coagulació de la llet (ja sigui de vaca, ovella, cabra o barrejada) es caracteritza entre altres coses per la seva versatilitat gastronòmica: acompanya tant dolços com salats, podent prendre ratllat, en encenall, fos, només, mescla, arrebossat, untat, en cullera, etc. Actualment, per fer-nos una idea de l'amplitud de la seva varietat, es poden trobar incluco formatges amb encenalls de pernil, amb tomàquet, amb pinya, amb pebre, amb tòfona, amb codonyat a les fines herbes, etc.
El formatge ha estat i és tan important en la nostra dieta que fins i tot ha format part de les més importants obres literàries, com "El Quixot" o fins i tot en la Bíblia, el que ens dóna constància de l'antiguitat d'aquest rpoducto.
A Espanya hi ha formatge elaborats només amb llet de vaca, com el formatge Tetilla, el formatge de Cantàbria i el de Maó (aquest últim pot arribar a incloure fins a un 5% de llet d'ovella), purs d'ovella, com el Idiazábal, l' Roncal, l'Zamorano, el de La Serena i el Manchego, i purs de cabra com el majorero. També hi ha formatges de gran qualitat elaborats amb dos o tres tipus de llet, com és el cas de l'Cabrales, el Picón, Bejes-Tresviso o els quesucos de Liébana. Actualment Espanya compta amb al voltant d'una trentena de formatges amb denominació d'origen, encara que al seu torn hi ha altres productes que sense aquesta gaudeixen també d'una excel lent qualitat i prestigi.
A Catalunya caldria destacar com no, el formatge elaborat a Alt Urgell i la Cerdanya, formatges tendres i cremosos elaborats amb llet de vaca frisona. El formatge elaborat a la comarca de la Garrotxa, que posseix el mateix nom (Garrotxa o Pell florida), és un formatge fresc elaborat a oaritr de llet crua de cabra. Aquest últim seria el formatge perfecte per acompanyar uns embotits típics regionals, com el fuet de Vic o unes botifarres variades. 

Assaboriu a gust aquesta exquisida varietat de formatges i ...
Bon profit i ... Ens veiem a taula!!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada