dissabte, 9 d’octubre del 2010

Entre vins i vinyes

Terra productora de vins desde la era romana, terres nobles en mig d´un meravellos paissatge amb petites valls que van desde la bora del mar fins a la montanya de Montserrat, regada per diferents rius i dominada per un calid i suau clima mediterrani.

Aixi es terra nostra: el Penedes.

Constituïda a l´any 1960, aquesta DO catalana esta formada per casi unes 28.000 hectareas de nobles vinyes entre d´altres de Cabernet Sauvignon, Ull de Llebre, Monastrell, Garnacha, Merlot, Carinyena i la recentment recuperada Samso. I en varietats blanques en trobem la
En l´extensio d´aquesta DO podem trobar tres zones diferenciades: el Penedès Superior, el Penedès Central o Mitjà i el Baix Penedès
§  La zona del Baix Penedès, que a més de la comarca homònima inclou les comarques litorals, predomina el clima càlid i suau influenciat pel mar. La vinya és conreada per sota dels 250 m d'altitud i hi destaquen els vins blancs.
§  La zona del Penedès Central o Penedès Mitjà, que inclou la part baixa de l'Alt Penedès amb altituds de fins a 500 m, té un clima més fresc. En les seves pendents es cultiva sobretot les varietats xarel·lo i macabeu, destinats a la producció del “cava”.
§  La zona del Penedès Superior, que engloba la part alta de l'Alt Penedès i part del sud de l'Anoia fins a 800 m d'altitud i on es cultiva entre d´altres la varietat blanca parellada.

Vilafranca del Penedes i Sant Sadurni d´Anoia s'han convertit en capitals del vi. A més es troben cellers innovadors que s'han situat en l'avantguarda de la vinicultura catalana i espanyola. És al Penedès on es van instal·lar els primers sistemes de control de temperatura, les primeres tines de fermentació d'acer inoxidable i tots els estris de l'enologia moderna.
Una característica d´aquestes terres es el predomini d'explotacions petites i mitjanes on la majoria de cellers elaboren el vi a partir de les seves pròpies vinyes. Les millors propietats tenen l'opció a la denominació de “vi de finca”, amb una indicació acompanyada d'un mapa a la contraetiqueta.


Fent referència als vins d´aquesta terra nostra, el nostre celler comta amb algúnes de les seves joïes mes preciades. Entre la nostra oferta cal destacar alguns vins de la centenaria bodega Torres, Bodegues Capità Vidal o el reconegut ví de Bodegues Rimarts, el Rimarts Cabernet Sauvignon.Merlot, elaborat a partir d´questes dues varietats de raïm i amb quatre messos de criança en barrica, i reconegut per la revista Wine Spectator amb 84 punts a l´any 2003.
Un altre producte a destacar podría ser el vi Mas Irene, de la Bodega Parés Baltà, productors de vins desde el segle XVIII. Un ví elegant, eslaborat amb les varietats Cabernet Franc i Merlot, amb una aroma intensa i complexe de fruites vermelles confitades i notes torrades.
De blancs, entre d´altres, cal destacar el 100% Xardonnay Manuela de les Bodegues Naveran, l´elegant Ermita d´Espiells, reconegut producte de les Bodegues Juve&Camps, o un 100% Xarel·lo, Calcari, de Parés Baltà.


Vins variats, diferents estils i aromes que es donen la mà a casa nostra.


Bon profit!! I… en veiem a taula!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada