dimecres, 20 d’octubre del 2010

Cuines i cuinetes

De cada recó, de cada regió o de cada paissatge existeix un receptari únic, amb alguna cosa que el diferencia d´altres, amb alguna que el fa especial: un producte, un amaniment, una espècie… alguna cosa.

Per tots és ben sabut que la cuina tradicional de cada lloc va, amb el pas del temps, forjant a si mateixa. Evoluciona amb el pas del temps, amb l´introducció de nous productes al mercat... i per descomptat, amb les migracions de la seva gent, trobant en certs casos algunes similituds entre segons quines.

En certa manera es podría dir que dins de l´anomenada  cuina catalana n´hi ha molts elements bàsics que comparteix amb d'altres cuines com l´italiana, l´occitana o tanmateix l´espanyola.
Però sens dubte un motiu per considerar la cuina catalana com a independent d'aquestes tres és la gran unitat d'algunes receptes arreu dels Països Catalans, com podríen ser l'esqueixada, la paella o l'escalivada, o l'ús d'un sol nom per un concepte culinari ample (com és el cas de la coca.

Una altra consideració és que, tot i que molts plats comuns als tres països de cultura catalana daten de després de la reconquesta - com ara la samfaina i el sofregit (atès que el tomàquet fou introduït al segle XV) les relacions culturals i sobretot comercials entre Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, i també amb la resta del mediterrani occidental, no s'aturaren allí, sinó que fa molts hi haguè un intercanvi més o menys continu basat en el mercadeig dels ports i mercats i trobades entre pescadors de la mar catalana. El nivell de popularització de certs plats costaners, com ara la paella, l'allioli o la samfaina, fàcils de trobar fins i tot a l'interior de la península, és molt més destacable que qualsevol plat d'interior.

És per això que, fent honor a les nostres costums culinàries, ocupen a la nostra carta un destacat lloc receptes com la torrada de pa de pagès amb tomàquet, el nostre bacallà gratinat amb allioli casolà o els arrossos: arròs negre amb allioli, fudeuà amb gambetes i calamar o la paella de peix i marisc. 

Sense oblidar com no ... la nostra crema catalana casolana.
Per llepar-se els dits.

Bon profit ... i ens veiem a taula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada